!!! POZOR !!!
Poštovné zdarma pri nákupe nad 50,-Eur / 1300,- CZK - službou PACKETA - platí až do odvolania !!! Pred tým, ako si objednáte živé zviera z našej ponuky, je nevyhnutné si najprv prečítať naše dodacie podmienky !!! Zasielame do celej EU ! V prípade nočných teplôt pod 5 °C je nevyhnutné si do balíka prikúpiť HEAT PACK - Výhrevné vrecko z našej ponuky !!!

6. Zdravie, Hygiena a Psychológia

ÚVOD

   Keďže skákavky sú drobnými stvoreniami a príroda ich obdarila nesmiernou zvedavosťou a energiou, sú chvíle, keď sa niečo naozaj pokazí a povedzme si pravdu, nie je to niečo, s čím vám môže pomôcť miestny veterinár. Ak si pes poraní nohu, môže veterinár včas zakročiť a pomôcť mu sa zotaviť, bohužiaľ so skákavkami to nie je také jednoduché. Z toho dôvodu sa v tomto blogu budem venovať zdraviu, hygiene, nejakej ten psychológii, ale hlavne sa zameriame na to hlavné, čím je ich bezpečnosť. Ak však očakávate nejaké "lekárske" alebo "psychologické" okienko, kde Vás naučím liečiť choroby, alebo psychický stav skákaviek, tak ste na omyle. S tým Vám zaručene nepomôže nikto. Účelom tohto blogu je Vás oboznámiť s rôznymi možnými komplikáciami, situáciami, aby ste im mohli včas zabrániť. 

PREVENCIA

   Pred tým, ako sa budeme venovať jednotlivým problémom a situáciám podrobnejšie, je nevyhnutné si rozobrať týchto 5 jednoduchých základných bodov, ktorými by sa mal každý správny chovateľ riadiť. Sú nevyhnutné k zdravému a šťastnému životu každej skákavky. Ak čo i jeden z nich zanedbáte, alebo úplne vynecháte, riskujete zdravie aj život Vášho zvieratka. Prijatím zvieraťa do svojej domácnosti a do svojho života za neho preberáte plnú zodpovednosť. Tou zodpovednosťou nemyslím nejakú zákonnú, ale morálnu. Pred každou kúpou skákavky sa najprv zamyslite, či je vo vašich možnostiach zabezpečiť zvieratku slušný a zdravý život. 

   Ak ste všetko príkladne dodržali a napriek tomu sa stalo to najhoršie, tak si to vôbec nevyčítajte, robili ste všetko správne. Aj o tomto je občas život a taktiež zákon prírody.

1.  Správna výživa

   Zabezpečte, aby váš pavúk dostával vyváženú stravu pozostávajúcu z rôznych druhov hmyzu, ako sú cvrčky, kobylky a mušky. Dbajte na to, aby potrava bola primeranej veľkosti a vždy čerstvá. Kŕmte podľa potreby pavúka.

2. Vhodné prostredie

   Udržiavajte terárium v optimálnych podmienkach. Skákavky preferujú teplotu medzi 22-26°C a vlhkosť okolo 60-70%. Uistite sa, že terárium má dostatok úkrytov a vetiev na lezenie a je dostatočne veľké.

3. Pravidelné čistenie

   Kompletne vyčistite terárium aspoň raz za mesiac. Priebežné čistenie vykonajte aspoň raz za týždeň. Odstráňte zvyšky potravy a výkalov, prepláchnite misky na vodu a vymeňte substrát, ak je to potrebné. Používajte neškodlivé čistiace prostriedky bez chemikálií, ktoré by mohli poškodiť vášho pavúka. Vhodné sú roztoky na báze octu alebo vyhradené čistiace prostriedky pre teráriá.

4. Správne vetranie

   Zabezpečte, aby terárium malo dobré vetranie, čiže dostatok vetracích otvorov. To pomôže predchádzať vzniku plesní a nahromadeniu vlhkosti, ktoré môžu viesť k zdravotným problémom.

5. Pravidelné kontroly

   Pravidelne kontrolujte svojho pavúka a jeho prostredie. Sledujte, či nemá  príznaky zdravotných problémov a udržiavajte čistotu, vlhkosť  a teplotu v teráriu.


BEŽNÉ PROBLÉMY, CHOROBY A ICH MOŽNÁ PRÍČINA

   Identifikácia a riešenie všetkých mne známych zdravotných problémov skákavky z fyzického aj psychického hľadiska. Rovnako ako iné domáce zvieratá, môžu aj skákavky občas čeliť zdravotným problémom. Dôležité je vedieť rozpoznať príznaky a včas zasiahnuť, aby sa predišlo vážnejším komplikáciám. Tu nájdete tie najznámejšie, ktoré sú rozdelené do 3. kategórií podľa pravdepodobnosti vzniku a možnosti prevencie a liečby:


A) BEŽNÉ PROBLÉMY

1. Problémy pri zvliekaní

   Problémy počas zvliekania môžu vzniknúť z dôvodu nesprávnej vlhkosti alebo nedostatku výživy. Ak pavúk nevie úspešne odstrániť starú kožu, môže to viesť k zraneniam alebo smrti. Pomôcť môže zvýšenie vlhkosti a zabezpečenie pokojného prostredia. V prípade, že ešte nedospelý pavúk stratí pri zvleku končatinu, nezúfajte. Po ďalšom zvleku mu končatina dorastie.

2. Stres a zranenia

   Stres môže byť spôsobený častým rušením, nesprávnou teplotou alebo vlhkosťou, alebo nevhodným prostredím. Snažte sa minimalizovať stres tým, že pavúkovi poskytnete stabilné a pokojné prostredie. Zranenia môžu vzniknúť pri nesprávnom zaobchádzaní alebo pri pádoch. Taktiež prekŕmený pavúk je náchylnejší na pády. Ak spozorujete zranenie, zabezpečte, aby bolo miesto čisté a zabráňte pavúkovi, aby sa ďalej zranil. Mláďatá pavúkov sú náchylné na utopenie, takže im neposkytujeme žiadnu nádobu s vodou a terárium rosíme len jemne sprejom. Taktiež pavúka nevystavujeme priamemu slnečnému žiareniu bez úkrytu, nakoľko by sa mohol prehriať.

3. Strata chuti do jedla

   Skákavka odmieta potravu alebo konzumuje menej než obvykle. Na vine môžu byť: stres, nesprávne podmienky v teráriu, blížiaci sa zvlek (zmena exoskeletu), parazity. Uistite sa, že podmienky v teráriu sú optimálne, a poskytnite skákavke dostatok kľudu. Ak ide o zvlek, strata apetítu je normálna a skákavka začne jesť niekoľko dní po úspešnom zvliekaní. 

4. Dehydratácia

 Zmrštené alebo scvrknuté bruško, skrútené nohy, skákavka sa pohybuje ťažkopádne. Dôvodom je nedostatok vody v teráriu a príliš nízka vlhkosť. Zvlhčite terárium pomocou spreja s vodou a umiestnite do terária malú nádobu s vodou alebo kúsok mokrej vaty.


B) ZRIEDKAVÉ PROBLÉMY

1. Letargia a nečinnosť

   Skákavka sa pohybuje menej, dlhodobo zostáva na jednom mieste a prejavuje zníženú aktivitu. Môže to byť spôsobené nedostatkom potravy, nesprávnymi teplotnými alebo vlhkostnými podmienkami, stresom. Skontrolujte teplotu a vlhkosť v teráriu, zabezpečte dostatok potravy a minimalizujte stresové faktory (napr. nadmerné manipulovanie alebo náhle zmeny prostredia).

2. Parazity

   Skákavky môžu byť napadnuté rôznymi parazitmi, ako sú roztoče alebo červy. Tieto parazity môžu spôsobiť úbytok hmotnosti, letargiu a zníženú chuť do jedla. Skákavka sa neustále škrabe, prítomnosť malých bielych alebo čiernych bodiek na tele. Pravdepodobne infikovaná potrava alebo kontaminácia z prostredia. Izolujte infikovanú skákavku, vyčistite a dezinfikujte terárium a odstráňte všetky kontaminované materiály. 

3. Bakteriálne a plesňové infekcie

   Infekcie môžu vzniknúť v dôsledku zranení alebo znečisteného prostredia. Príznaky môžu zahŕňať opuch, zmenu farby alebo hnisanie. Prevenciou je udržovanie čistoty v teráriu a pravidelná kontrola pavúka. Izolujte infikovanú skákavku, vyčistite a dezinfikujte terárium a odstráňte všetky kontaminované materiály. 


C) VÁŽNE CHOROBY /BEZ MOŽNOSTI LIEČBY/

1. Porucha vývinu

   Pavúk neprijíma takmer žiadnu potravu a vôbec nerastie. Príčina je neznáma. 

2. Upchatý vaječník

   Pavúk nemôže klásť vajíčka a príčina je neznáma. 

3. Pasívna recesívna porucha 

   Je genetická porucha, ktorá má za následok nezvyčajné správanie a smrť. 

4. DKS

   Je porucha charakterizovaná trhavými pohybmi, zlou koordináciou a stratou chuti do jedla; nie je známa žiadna príčina ani liečba.


ZÁVER

   Riešenie bežných problémov pri chove skákaviek si vyžaduje pozornosť a starostlivosť. Pamätajte, že čistota a hygiena terária sú kľúčové pre zdravie vášho pavúka. Správnym rozpoznaním zdravotných problémov, udržiavaním optimálnych podmienok v teráriu a pochopením ich správania môžete zabezpečiť, že váša skákavka bude zdravá, šťastná a bude vám robiť radosť dlhé roky.

Cookies

Aby sme mohli lepšie analyzovať používanie našej webovej stránky, vylepšovať ju a tým zvyšovať Váš užívateľský komfort a tiež Vám lepšie ponúknuť naše produkty, radi by sme využívali súbory cookies. Pokiaľ s tým súhlasíte, prosíme kliknite na tlačidlo „Súhlasím”.