!!! POZOR !!!
Poštovné zdarma pri nákupe nad 50,-Eur / 1300,- CZK - službou PACKETA - platí až do odvolania !!! Pred tým, ako si objednáte živé zviera z našej ponuky, je nevyhnutné si najprv prečítať naše dodacie podmienky !!! Zasielame do celej EU ! V prípade nočných teplôt pod 5 °C je nevyhnutné si do balíka prikúpiť HEAT PACK - Výhrevné vrecko z našej ponuky !!!

5. Určovanie pohlavia a dospelosti

ÚVOD

   Síce určovanie pohlavia skákaviek nie je žiadna "atómová fyzika",  zo začiatku sa vám často bude stávať, že si svojim rozhodnutím nebudete istý . Postupne  s trochou praxe a rutiny sa určite dostanete na tú správnu cestu. Ak si zadovážite pavúka po 3. - 4. zvleku, pravdepodobne ešte nebude vykazovať žiadne zreteľné znaky svojho pohlavia, alebo ich objavíte len v minimálnom množstve. Buďte však na pozore, nakoľko pavúky v týchto štádiách vás možno nechajú len hádať, niektoré Vás môžu ešte prekvapiť zvratom počas ďalšieho zvliekania a u niektorých budú pohlavne znaky tak jasné, ako slnko. U veľa druhov sa samce počas prvých zvlekov podobajú na samice, čo Vás môže zmiasť. Kvôli tomu odporúčame, aby ste použili všetky metódy, ktoré sa budú dať použiť na konkrétny druh a opakovanú  kontrolu previedli ešte aspoň raz po ďalšom zvleku. Poďme si teda podrobne rozobrať všetky spôsoby, ktoré využívame, sú odskúšané a zaručene fungujú.

UPOZORNENIE !!! TIETO PRAVIDLÁ URČOVANIA POHLAVIA NEPLATIA PRE VŠETKY DRUHY SKÁKAVIEK. NIEKTORÉ SA RIADIA ÚPLNE ODLIŠNÝMI PRAVIDLAMI ALEBO SA ROZDIELNE POHLAVNÉ ZNAKY OBJAVIA AŽ TESNE PRED DOSPELOSŤOU /napr. Phidippus Ardens/. NAKOĽKO PAVÚKY PATRIACE DO RODU PHIDIPPUS REGIUS SÚ NAJČASTEJŠIE CHOVANÉ SKÁKAVKY U NÁS, BUDEME SA PRIMÁRNE VENOVAŤ TÝMTO. 

 VŠEOBECNÉ POHLAVNÉ ZNAKY A DOSPELOSŤ

   Toto je najistejší spôsob zisťovania pohlavia, ale aj dospelosti u skákavky. Aj keď každá skákavka je iná počas dospievania, niektoré znaky sú spoločné pre všetky alebo väčšinu druhov. Životné štádiá pavúkov sa nemerajú v čase ako u nás  (ako sú dni, týždne alebo mesiace), ale vo zvlekoch. Hoci je 10 zvlekov priemer, váš pavúk môže dosiahnuť dospelosť už aj po menšom počte alebo aj po väčšom počte zvlekov. Hlavne u samcov je časté, že dosahujú dospelosť už po 8. zvleku. Taktiež veľkosť pavúka nemôžete použiť ako ukazovateľ dospelosti, pretože sa aj tieto údaje výrazne líšia. Celichery, sfarbenie a telesné znaky sa začnú vyvíjať od 4. zvleku a u väčšiny pavúkov sú jasne rozoznateľné už od 5. zvleku.

Nasledujúce znaky jednotlivých pohlaví vám ale pri vzájomnej kombinácii zaručene poskytnú správnu odpoveď:

SAMEC                          

OBR č.1: ukážky niektorých druhov dospelých samcov Phidippus regius

  • Sfarbenie tela a znakov: samce u Phidippus regius majú prevažne čierno-biele telo a sú menšej veľkosti, ako je samica. Na brušku z vrchnej strany sa u väčšiny druhov nachádzajú rôzne obrazce tvorené bielymi bodkami a čiarami na čiernom podklade. Sfarbenie bruška však nedáva 100% odpoveď na určenie pohlavia, nakoľko u niektorých pavúkov sa v prvých zvlekoch sa bruško vyfarbuje a neskôr po ďalších zvlekoch svoju farebnosť stráca. Taktiež majú dlhšie predné nohy, ktoré slúžia na perfektný vábiaci tanec určený pre samičky.
  • Chelicery: po 4.-5. zvleku sa mení farba chelicer, čo sú "klepietka" zakrývajúce tesáky. U samcov sú to zelená a modrá farba alebo ich rôzne odtiene. Taktiež sa ale stáva, že pri niektorých  pavúkoch je ťažko rozoznateľná farba. Napriek tomu, v takto skorom štádiu je tento znak najviac dôveryhodný.

OBR č.2: ukážky chelicery samica a samec Phidippus regius

  • Pedipalpy: /100% istota/ u samcov  chvíľu pred  dosiahnutím dospelosti začnú chĺpky na pedipalpoch rednúť. Pedipalpy majú od seba väčší rozostup, takže sú výrazne vidieť ich farebné modro-zelené chelicery. Na koncoch sa začnú tvoriť cibuľovité útvary, čo znamená, že majú ešte 1 zvlek do dospelosti. Po dosiahnutí dospelosti sa koncoch pedipalpy vytvarujú dve guličky, ktoré nápadne pripomínajú pár boxerských rukavíc.

OBR č.3: Pedipalpy dospelého samca


SAMICA                          

OBR č.4: ukážky niektorých druhov dospelých samíc 

  • Sfarbenie tela a znakov: samice Phidippus regius okolo 4.-5. zvleku sa vyfarbujú a získavajú nasledovné sfarbenia bruška podľa druhu a  pôvodu: oranžová, červená, hnedá, sivá alebo biela. Síce sú to dobré vodítka k určeniu pohlavia, neposkytujú však 100% presný výsledok. Aby ste získali presný výsledok, je nevyhnutné kombinovať všetky znaky pohlavia.
  •  Chelicery: po 4.-5. zvleku sa mení farba chelicer, čo sú "klepietka" zakrývajúce tesáky. U samíc sú to ružová, červená a fialová farba alebo ich rôzne odtiene. Taktiež sa ale stáva, že pri niektorých  pavúkoch je ťažko rozoznateľná farba. Napriek tomu, v takto skorom štádiu je tento znak najviac dôveryhodný.

OBR č.5: ukážky chelicery samica a samec Phidippus regius


  • Pedipalpy: u samíc zostávajú krásne našuchorené a huňaté bez viditeľných zakončení, na rozdiel od samcov.
  • Epigynum: /100% istota/ u samíc sa po dosiahnutí dospelosti na spodku bruška vo vrchnej časti objaví jasná lesklá zväčša čierna bodka, ktorá môže pripomínať pupok. Je to ženský pohlavný orgán a ak ju u svojej skákavky objavíte, máte na 100% samicu.

OBR č.6-7: Epigynum dospelej samice


ZHRNUTIE

100% SAMEC: bielo-čierne telo, zelené - modré celichery, zakončenie pedipalpy v tvare "boxerských rukavíc"

100% SAMICA: oranžovo-červeno-hnedo-sivo-čierno sfarbené telo, ružové - červené - fialové celichery, jasne viditeľné Epigynum


!!! UPOZORNENIE !!! 

TENTO NÁVOD NESLÚŹI AKO 100% POSTUP NA URČOVANIE POHLAVIA !!! OBĆAS SA OBJAVIA VÝNIMKY, AKO AJ ZRIEDKAVÉ MUTÁCIE ALEBO VEĹMI ŤAŽKO ROZOZNATEĽNÉ POHLAVNÉ ZNAKY !!!

Cookies

Aby sme mohli lepšie analyzovať používanie našej webovej stránky, vylepšovať ju a tým zvyšovať Váš užívateľský komfort a tiež Vám lepšie ponúknuť naše produkty, radi by sme využívali súbory cookies. Pokiaľ s tým súhlasíte, prosíme kliknite na tlačidlo „Súhlasím”.