!!! POZOR !!!
Poštovné zdarma pri nákupe nad 50,-Eur / 1300,- CZK - službou PACKETA - platí až do odvolania !!! Pred tým, ako si objednáte živé zviera z našej ponuky, je nevyhnutné si najprv prečítať naše dodacie podmienky !!! Zasielame do celej EU ! V prípade nočných teplôt pod 5 °C je nevyhnutné si do balíka prikúpiť HEAT PACK - Výhrevné vrecko z našej ponuky !!!

7. Správanie a interakcie

Úvod

    Skákavky (Salticidae) patria medzi najzaujímavejšie a najdynamickejšie druhy pavúkov na svete. Ich farebná rozmanitosť, jedinečné sofistikované správanie, vyvinuté zmysly a interakcie so svojím prostredím z nich robia fascinujúce objekty na pozorovanie. V tomto blogu sa pozrieme na to, ako tieto pavúky komunikujú, lovia a ako sa vzájomne ovplyvňujú so svojím prostredím a s ľuďmi, ktorí ich chovajú alebo sa s nimi stretávajú v prírode. Poskytneme vám niekoľko tipov, ako tieto aspekty pozorovať a lepšie im porozumieť.

Komunikácia skákaviek

   Skákavky používajú rôzne spôsoby komunikácie, najmä neverbálne signály, aby sa dorozumeli s inými pavúkmi alebo odpudzovali predátorov. Komunikácia u týchto pavúkov je zvyčajne založená na vizuálnych, hmatových a chemických podnetoch.

  1. Vizuálne signály: Skákavky majú výnimočne vyvinuté oči, najmä predné stredné oči, ktoré im poskytujú ostrý zrak a schopnosť vnímať detaily na veľkú vzdialenosť. Vizuálne signály hrajú kľúčovú úlohu najmä počas párenia, keď samci predvádzajú svoje farebné vzory a tanečné pohyby, aby prilákali samice. Tieto „tance“ sú často zložité a môžu zahŕňať pohyby nôh, brucha a dokonca aj vibrácie tela.
  2. Hmatová komunikácia: Dotyky a vibrácie sú dôležité pre interakcie medzi pavúkmi. Skákavky môžu používať svoje nohy na prenos jemných vibrácií cez povrchy, ktoré môžu signalizovať prítomnosť iného pavúka alebo korisť.
  3. Chemická komunikácia: Feromóny, ktoré pavúky uvoľňujú, sú dôležité najmä počas párenia. Samice môžu zanechávať chemické stopy, ktoré samce sledujú, aby ich našli.

Lov a stravovacie náviky

   Skákavky sú aktívni lovci, ktorí sa spoliehajú na svoju rýchlosť, zrak a presnosť pri love koristi. Na rozdiel od iných pavúkov, ktoré tkajú siete, skákavky používajú svoju agilitu a vynikajúci zrak na prenasledovanie a ulovenie koristi. 

  1. Vizuálny lov: Skákavky zvyčajne lovia cez deň, keď je svetlo, a využívajú svoj ostrý zrak na lokalizáciu koristi. Môžu rozpoznať pohyb aj na väčšie vzdialenosti a potom sa priblížiť k svojej obeti pomaly, aby ju nevyplašili.
  2. Skok na korisť: Keď je pavúk dostatočne blízko, vykoná rýchly a presný skok, pričom vždy pripevní bezpečnostné vlákno k podkladu pred samotným skokom. Ak sa im skok nepodarí, môžu sa rýchlo vrátiť do bezpečia po tomto vlákne.
  3. Stravovanie: Po chytení koristi pavúk injektuje tráviace enzýmy, ktoré následne korisť rozložia, a tekutú ju skonzumuje. Ich korisťou sú prevažne menší hmyz a iné pavúky.

Interakcia so svojím prostredím

   Skákavky sú zvedavé a aktívne tvory, ktoré často skúmajú svoje okolie. Ich správanie je často ovplyvnené prostredím, v ktorom sa nachádzajú, a to zahŕňa výber úkrytu, pohyb v teréne a reakcie na iné organizmy.

  1.  Výber úkrytu: Tieto pavúky si často vytvárajú denné úkryty, kde odpočívajú, trávia potravu alebo sa ukrývajú pred predátormi. Môže to byť v štrbinách kôry stromov, medzi listami alebo v umelých štruktúrach v ich teráriu.
  2. Pohyb a prieskum: Skákavky sú neustále v pohybe, hľadajú potravu, skúmajú nové oblasti alebo hľadajú partnera. Ich pohyby sú koordinované a vyznačujú sa častými zastávkami, počas ktorých pozorne sledujú svoje okolie.
  3. Reakcie na iné organizmy: Tieto pavúky môžu byť teritoriálne a prejavovať agresiu voči iným pavúkom rovnakého druhu, najmä počas súbojov o teritórium alebo samice. Zároveň však môžu vykazovať aj zaujímavé interakcie s inými druhmi, napríklad pri odpudzovaní predátorov alebo spoločnom love.

Interakcie s ľuďmi

   Aj keď skákavky zvyčajne vo voľnej prírode nevyhľadávajú interakcie s ľuďmi, v zajatí vo väčšine prípadov ich prítomnosť človeka fascinuje a interakcia s ním ich nesmierne láka.  Hoci nie sú agresívne a ich uhryznutie je pre ľudí neškodné, môžu byť plaché a opatrné v prítomnosti ľudí. Ak pavúk vníma hrozbu, môže sa pokúsiť utiecť alebo sa skryť. Avšak s pravidelnou manipuláciou a starostlivosťou môžu pavúky v zajatí preukázať určitú úroveň dôvery voči svojim chovateľom.

Nie som zástanca zbytočnej manipulácii a stresovania pavúka, ak už sa predsa len tak rozhodnete, riaďte sa týmto jednoduchým postupom:

  1. Manipuláciu a interakciu so skákavkami by ste mali robiť opatrne, pretože sú malé, krehké a môžete im ľahko ublížiť. Pri manipulácii je najlepšie použiť štetec s mäkkými štetinami, aby ste pavúka správne nasmerovali. Robte tak na dostatočnom priestore, ktorý ponúka kontrastné pozadie a je bez predmetov a skrytých oblastí; ak sa váš pavúk rozhodne skočiť, poskytne vám viac priestoru na manévrovanie a ľahšie uvidíte pohyby vášho pavúka. Hoci je to veľmi zriedkavé, je dôležité poznamenať, že skákavky vás môžu uhryznúť, ak sa cítia v ohrození alebo ich nesprávnou manipuláciou stlačíte. Uhryznutie je podobné, ako bodnutie včelou. Ak pocítite závažnú alergickú reakciu, okamžite kontaktujte záchrannú službu.
  2. Ak je to prvýkrát, čo manipulujete so skákavkou, je najlepšie postupovať pomaly. Uistite sa, že váša skákavka nie je pred zvlekom, pretože môže byť nebezpečné ju počas tejto doby vyrušiť. Vyčistite priestor okolo terária a pripravte si „záchytnú nádobu“, ako je napríklad priehľadný plastový box, ktorý zachytí pavúka v prípade, že sa niečo pokazí.
  3. Jemne vyveďte pavúka z terária pomocou štetca s mäkkými štetinami a nechajte ho, aby sa zoznámil s okolím skôr, ako sa s ním pokúsite manipulovať. Keď je pavúk vonku, poskytnite mu lezecké plochy a pred manipuláciou počkajte, kým sa prestane skrývať a pokúšať sa dostať preč.
  4. Existujú dva spôsoby, ako pristupovať k manipulácii: naviesť pavúka na ruku pomocou štetca alebo "oklamať" pavúka, aby vám skočil na ruku. Keď máte pavúka na ruke, položte pred neho druhú ruku, aby pri pohybe prechádzal z jednej ruky do druhej. S trpezlivosťou a pravidelnými interakciami sa s pavúkom pohodlne manipuluje.

Ako pozorovať a pochopiť aspekty správania

   Pre chovateľov a milovníkov skákaviek je sledovanie týchto správaní a interakcií nesmierne vzrušujúce a obohacujúce.

  1. Pozorovanie párenia: Ak máte viac ako jedného pavúka, môžete sledovať ich dvorenie, ktoré zahŕňa zložité tanečné pohyby a farebné prejavy. Tento proces je fascinujúci a poskytuje hlbší pohľad na ich sociálne správanie.
  2. Lov a stravovacie náviky: Kŕmenie pavúka je skvelou príležitosťou na pozorovanie jeho loveckých schopností. Skúste im ponúknuť živý hmyz a sledujte, ako pavúk používa svoje zručnosti na ulovenie koristi.
  3. Interakcie so svojím prostredím: Umožnite pavúkom prieskum rôznych štruktúr a povrchov v ich teráriu. Zabezpečte rôznorodé prostredie s množstvom úkrytov a sledovanie ich interakcií bude ešte zaujímavejšie.

Záver

   Skákavky sú fascinujúce tvory s bohatým repertoárom správaní a interakcií. Ich komunikácia, lovecké techniky a vzťahy so svojím prostredím poskytujú nespočetné možnosti na pozorovanie a štúdium. Pre chovateľov je to príležitosť nielen na lepšie pochopenie týchto pozoruhodných tvorov, ale aj na vytvorenie stimulujúceho prostredia, v ktorom môžu prosperovať. Pozorujte, učte sa a objavujte skrytý svet skákaviek !


Cookies

Aby sme mohli lepšie analyzovať používanie našej webovej stránky, vylepšovať ju a tým zvyšovať Váš užívateľský komfort a tiež Vám lepšie ponúknuť naše produkty, radi by sme využívali súbory cookies. Pokiaľ s tým súhlasíte, prosíme kliknite na tlačidlo „Súhlasím”.