!!! POZOR !!!
Poštovné zdarma pri nákupe nad 50,-Eur / 1300,- CZK - službou PACKETA - platí až do odvolania !!! Pred tým, ako si objednáte živé zviera z našej ponuky, je nevyhnutné si najprv prečítať naše dodacie podmienky !!! Zasielame do celej EU ! V prípade nočných teplôt pod 5 °C je nevyhnutné si do balíka prikúpiť HEAT PACK - Výhrevné vrecko z našej ponuky !!!

Prvá etapa života

Život každého tvora sa začína malým zázrakom, a skákajúce pavúky nie sú výnimkou. Tieto fascinujúce a často nepochopené bytosti prechádzajú komplexným a fascinujúcim vývojom od vajíčka až po dospelého jedinca. Prvá fáza života skákajúceho pavúka, ktorú dnes podrobne opíšeme, začína v momente, keď samica nakladie vajíčka. Samice skákajúcich pavúkov sú veľmi starostlivé matky. Vajíčka kladú do špeciálneho vaku, ktorý si vyrobili zo svojej pavúčiny. Tento vak môže byť ukrytý pod kôrou stromu, v štrbinách kameňov alebo v iných chránených miestach, kde je zabezpečená ochrana pred predátormi a nepriaznivými poveternostnými podmienkami. Vak s vajíčkami je šikovne zamaskovaný, aby splynul s okolím a nebol nápadný. Samica obvykle zostáva v blízkosti vaku a stráži ho, čím zabezpečuje, že jej potomstvo bude v bezpečí. Vajíčka skákajúcich pavúkov sú mimoriadne malé, no sú to základy, z ktorých sa vyvinú zruční lovci. Počas inkubácie, ktorá trvá niekoľko týždňov, prebiehajú vo vajíčkach dôležité vývojové procesy. Embryá sa vyvíjajú a zväčšujú, až kým sa úplne nevyvinú do malých pavúčikov. Tieto malé, ale dokonale formované stvorenia sú pripravené na svoj prvý veľký krok – vyliahnutie. Vyliahnutie skákajúcich pavúčikov je fascinujúcim procesom. Pavúčiky sa musia prebojovať von z vajíčka pomocou zvláštnej štruktúry známej ako "egg tooth", malého výbežku, ktorý sa neskôr stratí. Po vyliahnutí sú pavúčiky zraniteľné a ich prvé hodiny sú kritické pre ďalší vývoj. Ich malé telíčka sú zatiaľ takmer priehľadné a postupne nadobúdajú farbu a pevnosť, keď začnú prijímať potravu a vystavené sú slnečnému žiareniu a vonkajšiemu prostrediu. V tejto etape života je matka pavúčikov stále nablízku, aby ochránila svoje potomstvo.  Pavúčiky sa zvyčajne liahnu synchronizovane, čo znamená, že všetky mláďatá sa vyliahnu približne v rovnakom čase. To je evolučnou výhodou, pretože poskytuje mladým pavúkom bezpečnosť v počte. Po vyliahnutí sa pavúčiky začnú rozptyľovať a hľadajú si vlastné teritóriá. Aj keď je ich život v prvých dňoch veľmi krehký, ich inštinkty ich vedú k tomu, aby sa naučili prežiť samostatne. Toto je dôležitý krok v ich živote, pretože im to umožňuje rozvíjať schopnosti potrebné na lov a obranu, ktoré sú pre skákajúce pavúky charakteristické.  V priebehu niekoľkých týždňov až mesiacov prejdú pavúčiky viacerými vývojovými štádiami, známymi ako zvlek, pri ktorých sa zbavujú starého exoskeletu a rastú do nového. Tento proces je kritický pre ich prežitie, pretože im umožňuje rásť a prispôsobovať sa meniacim sa podmienkam v ich prostredí. Každý zvlek je pre mladého pavúka výzvou, pretože v tom čase sú zraniteľnejší voči predátorom a potrebujú nájsť bezpečné miesto, kde môžu v pokoji dokončiť svoju premenu. Po úspešnom zvleku sa ich telo stáva pevnejšie a svalnatejšie, čo im umožňuje lepšie skákať a byť agilnejšími pri love.

Cookies

Aby sme mohli lepšie analyzovať používanie našej webovej stránky, vylepšovať ju a tým zvyšovať Váš užívateľský komfort a tiež Vám lepšie ponúknuť naše produkty, radi by sme využívali súbory cookies. Pokiaľ s tým súhlasíte, prosíme kliknite na tlačidlo „Súhlasím”.