!!! POZOR !!!
Poštovné zdarma pri nákupe nad 50,-Eur / 1300,- CZK - službou PACKETA - platí až do odvolania !!! Pred tým, ako si objednáte živé zviera z našej ponuky, je nevyhnutné si najprv prečítať naše dodacie podmienky !!! Zasielame do celej EU ! V prípade nočných teplôt pod 5 °C je nevyhnutné si do balíka prikúpiť HEAT PACK - Výhrevné vrecko z našej ponuky !!!

9. Právne a etické aspekty

Úvod

   Chov skákaviek (Salticidae) sa teší rastúcej popularite medzi nadšencami bezstavovcov. Táto aktivita však so sebou prináša určité právne a etické výzvy, ktoré by mali byť známe každému, kto sa do chovu púšťa. Tento blog sa zameriava na zákony a predpisy spojené s chovom skákaviek, ako aj na etické zásady, ktoré by mali chovatelia dodržiavať. 

1. Všeobecné právne aspekty chovu skákaviek

A) Legislatíva a predpisy

   V rámci chovu skákaviek existuje niekoľko právnych otázok, ktoré by mali chovatelia zohľadniť. Legislatíva sa môže líšiť v závislosti od krajiny alebo regiónu, a preto je dôležité oboznámiť sa s miestnymi predpismi.

  • Ochrana druhov a obchod s voľne žijúcimi zvieratami: Niektoré druhy skákaviek môžu byť chránené zákonom, čo znamená, že ich zber, chov a predaj môžu podliehať prísnym reguláciám. CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) je jednou z medzinárodných dohôd, ktorá reguluje obchod s ohrozenými druhmi, vrátane niektorých druhov pavúkov.
  • Licencie a povolenia: V niektorých krajinách môže byť na chov určitých druhov pavúkov potrebné špeciálne povolenie alebo licencia. Tieto licencie môžu zahŕňať požiadavky na bezpečnosť, ochranu zvierat a kontrolu nad šírením potenciálne invazívnych druhov.
  • Dovoz a vývoz: Ak plánujete dovážať alebo vyvážať skákavky, je nevyhnutné dodržiavať príslušné colné a veterinárne predpisy. Porušenie týchto predpisov môže viesť k právnym postihom a finančným pokutám.

B) Zdravotné a Bezpečnostné Normy

   Chovatelia sú zodpovední za to, aby zabezpečili vhodné životné podmienky pre svoje pavúky. To zahŕňa správnu stravu, prístup k vode, vhodnú teplotu a vlhkosť, ako aj zabezpečenie dostatočného priestoru a úkrytov.

  • Ochrana zdravia pavúkov: Chovatelia by mali zabezpečiť pravidelnú kontrolu zdravotného stavu svojich pavúkov, vrátane prevencie a liečby parazitov alebo chorôb. Nesprávne podmienky môžu viesť k stresu, oslabeniu a predčasnej smrti pavúkov.
  • Bezpečnosť chovateľa a verejnosti: Hoci skákavky nie sú zvyčajne pre ľudí nebezpečné, chovatelia by mali prijímať opatrenia na zabezpečenie bezpečnosti seba a ostatných. To zahŕňa správne manipulovanie s pavúkmi a zabezpečenie terária proti úniku  a následným kontaktom s neinformovanou verejnosťou.

2. Všeobecné etické aspekty chovu skákaviek

A) Zodpovednosť chovateľa

   Etické chovanie je neoddeliteľnou súčasťou chovu skákaviek. Chovatelia by mali mať na pamäti, že majú zodpovednosť nielen voči svojim zvieratám, ale aj voči širšiemu ekosystému.

  • Ochrana prírody: Chovatelia by mali zabezpečiť, že ich činnosti neprispievajú k zhoršovaniu životného prostredia. To zahŕňa minimalizáciu zberu pavúkov z voľnej prírody a preferovanie chovu v zajatí.
  • Welfare pavúkov: Chovateľ by mal zabezpečiť najvyšší možný štandard starostlivosti o svoje pavúky. To zahŕňa poskytovanie dostatočného priestoru, vhodných životných podmienok a zamedzenie zbytočného stresu a nepohodlia.
  • Rešpekt a citlivosť: Je dôležité, aby chovatelia zachádzali so svojimi pavúkmi s rešpektom, nevideli ich len ako zbierkové predmety, ale ako živé bytosti, ktoré si zaslúžia starostlivosť a pozornosť.

B) Ochrana biodiverzity a prírody

   Jedným z hlavných etických aspektov chovu je ochrana prírody a biodiverzity. Chovatelia by mali prispievať k ochrane voľne žijúcich druhov a mali by sa vyhýbať praxiam, ktoré by mohli poškodiť miestne ekosystémy.

  • Zber z voľnej prírody: Zber pavúkov z voľnej prírody môže mať negatívny vplyv na populácie vo voľnej prírode, najmä ak sa jedná o vzácne alebo lokálne ohrozené druhy. Etický chovateľ by mal preferovať pavúky chované v zajatí a obmedziť zber z prírody na minimum.
  • Šírenie invazívnych druhov: Chovatelia by mali byť oboznámení s rizikom šírenia invazívnych druhov, ktoré môžu ohroziť miestne ekosystémy. Mali by sa postarať o to, aby ich pavúky nemohli uniknúť do voľnej prírody, kde by mohli narušiť miestnu faunu a flóru.

C) Edukácia a Zodpovedné Šírenie Informácií

   Chovatelia, ktorí majú odborné znalosti, by mali tieto znalosti zodpovedne šíriť a vzdelávať nováčikov v oblasti chovu. To zahŕňa správne informovanie o potrebách pavúkov, o zákonoch a predpisoch a o etických zásadách.

  • Prevencia chybného chovu: Nesprávne informovanie môže viesť k nesprávnym praktikám v chove, ktoré môžu poškodiť pavúky alebo ohroziť miestny ekosystém. Preto by mal každý chovateľ zodpovedne pristupovať k šíreniu informácií.
  • Podpora etického chovu: Chovatelia by mali aktívne podporovať etický prístup k chovu a upozorňovať na nevhodné praktiky, ktoré by mohli ohroziť welfare pavúkov alebo prírodu.
  • Podpora komunity: Etickí chovatelia by mali aktívne podporovať komunitu a šíriť povedomie o dôležitosti zodpovedného chovu a ochrany prírody. Môžu organizovať prednášky, publikovať články alebo sa zapájať do verejných diskusií na túto tému.

3. Právne aspekty chovu skákaviek na Slovensku a v Čechách

A) Slovenská legislatíva

   Na Slovensku je chov exotických zvierat, vrátane skákaviek, regulovaný viacerými právnymi normami, ktoré by mali chovatelia dôkladne poznať a dodržiavať. Tieto predpisy sa týkajú predovšetkým ochrany zvierat, verejného zdravia a bezpečnosti, ako aj ochrany biodiverzity.

  • Zákon o ochrane prírody a krajiny (č. 543/2002 Z. z.): Tento zákon upravuje ochranu voľne žijúcich druhov, vrátane tých, ktoré sú ohrozené. Chovateľ by mal byť oboznámený s tým, ktoré druhy sú chránené a aké sú podmienky ich chovu, prepravy a predaja. Niektoré druhy skákaviek môžu byť predmetom ochrany, najmä ak sú vzácne alebo ohrozené.
  • Zákon o veterinárnej starostlivosti (č. 39/2007 Z. z.): Tento zákon stanovuje požiadavky na chov zvierat z hľadiska ich zdravia a hygieny. Každý chovateľ je povinný zabezpečiť, aby jeho zvieratá žili v podmienkach, ktoré zodpovedajú ich biologickým potrebám, a aby bola zabezpečená prevencia prenosu chorôb.
  • Zákon o obchodovaní s voľne žijúcimi živočíchmi (č. 15/2005 Z. z.): Tento zákon upravuje obchodovanie s voľne žijúcimi živočíchmi a vyžaduje, aby chovatelia mali všetky potrebné povolenia na obchodovanie, najmä ak sa jedná o druhy regulované dohodou CITES (Dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín).
  • Povolenia a Licencie: Na Slovensku nie je vo všeobecnosti potrebné špeciálne povolenie na chov bežných druhov skákaviek, pokiaľ sa nejedná o chránený druh alebo o činnosť, ktorá by mohla mať vplyv na miestny ekosystém. Avšak, ak chovatelia plánujú obchodovať s pavúkmi, najmä na medzinárodnej úrovni, môžu byť povinní získať príslušné povolenia.
  • Dovoz a vývoz: Dovoz a vývoz skákaviek na Slovensko a zo Slovenska je regulovaný a podlieha veterinárnej kontrole, ako aj kontrole zo strany colných orgánov. Pri dovoze je potrebné zohľadniť, či ide o druhy chránené CITES, ktoré vyžadujú špeciálne povolenia.

B) Česká legislatíva

   V Českej republike sa na chov pavúkov a iných exotických druhov hmyzu vzťahuje niekoľko zákonov. Kľúčovým legislatívnym rámcom je **Zákon č. 246/1992 Sb.** o ochrane zvierat proti týraniu, ktorý stanovuje všeobecné pravidlá pre chov všetkých zvierat vrátane hmyzu a pavúkov. Tento zákon je dôležitý najmä z hľadiska zabezpečenia správnych podmienok chovu, vrátane vhodného prostredia, stravy a starostlivosti o zvieratá.

  • Chov pre vlastnú potrebu: Chov pavúkov pre vlastné potešenie, bez úmyslu komerčného predaja, je v Českej republike legálny a nevyžaduje špeciálne povolenia. Chovateľ však musí dodržiavať základné požiadavky týkajúce sa životných podmienok pavúkov, aby nedošlo k týraniu zvierat. Pavúky musia mať prístup k adekvátnemu životnému prostrediu, ktoré im poskytuje útočisko a dostatok potravy.
  • Komerčný chov a predaj: Pokiaľ máte záujem o komerčný chov a predaj skákaviek, je potrebné dodržiavať niekoľko špecifických predpisov. Podnikateľské aktivity v oblasti chovu exotických zvierat, vrátane pavúkov, sú regulované **Zákonom o živnostenskom podnikaní (Zákon č. 455/1991 Sb.)**. To znamená, že ak plánujete predávať pavúky alebo s nimi obchodovať, musíte si zaobstarať živnostenské oprávnenie.
  • Ochrana ohrozených druhov: Dôležitým aspektom je aj ochrana ohrozených druhov pavúkov, ktoré sú chránené medzinárodnými dohodami a českými zákonmi. CITES (Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin) upravuje medzinárodný obchod s ohrozenými druhmi vrátane niektorých druhov pavúkov. Skákavky vo všeobecnosti nespadajú pod prísnu ochranu podľa CITES, ale pri chove vzácnych alebo exotických druhov by sa mal chovateľ uistiť, že nejde o chránený druh. Pred nákupom pavúkov od zahraničných dodávateľov sa odporúča overiť si, či nepatria medzi druhy chránené CITES.
  • Zdravotná starostlivosť a bezpečnosť: Aj keď skákavky nie sú považované za nebezpečné zvieratá, je dôležité dodržiavať základné pravidlá bezpečnosti. Zákon o ochrane zvierat stanovuje, že chovatelia musia zabezpečiť bezpečné podmienky, aby nedošlo k ohrozeniu zdravia ľudí ani zvierat. Teráriá by mali byť dostatočne zabezpečené, aby sa pavúky nemohli nečakane dostať von a spôsobiť paniku alebo zranenie, najmä v domácnostiach s deťmi alebo domácimi zvieratami.
  • Import a export skákaviek: Ak plánujete dovážať alebo vyvážať pavúky z Českej republiky, musíte sa riadiť príslušnými predpismi o importe a exporte zvierat. Pri dovoze z krajín mimo EÚ je potrebné dodržať karanténne opatrenia a preukázať legálny pôvod zvierat. Export vzácnych druhov môže byť obmedzený alebo vyžadovať špeciálne povolenia, najmä ak ide o druhy spadajúce pod CITES.

Záver

   Chov skákaviek je nielen fascinujúcim koníčkom, ale aj zodpovednosťou. Každý chovateľ by mal byť oboznámený s právnymi predpismi a etickými zásadami, ktoré regulujú túto činnosť. Dodržiavanie týchto pravidiel nielenže zabezpečuje welfare pavúkov, ale aj prispieva k ochrane prírody a zvyšovaniu povedomia o dôležitosti zodpovedného chovu. Chovatelia by mali pristupovať k svojmu koníčku s úctou, rešpektom a zodpovednosťou, aby zabezpečili dlhodobé zdravie a pohodu svojich pavúkov, ako aj ochranu širšieho ekosystému.

Dôležité odkazy

CITES Slovenská republika: CITES /Slovenská republika/

CITES Česká republika: CITES /Česká republika/

Vyhľadávač chránených druhov: CITES /Online vyhľadávač/


UPOZORNENIE !!! Zákony spomenuté v tomto článku sú aktuálne k dátumu vydania tohto článku. Nakoľko sa zákony neustále menia, neručíme za ich aktuálne znenie v budúcnosti ! Tento článok má len informačný charakter. Aktuálne znenie zákonov a nariadení si najprv vždy dôkladne preverte !

Cookies

Aby sme mohli lepšie analyzovať používanie našej webovej stránky, vylepšovať ju a tým zvyšovať Váš užívateľský komfort a tiež Vám lepšie ponúknuť naše produkty, radi by sme využívali súbory cookies. Pokiaľ s tým súhlasíte, prosíme kliknite na tlačidlo „Súhlasím”.