!!! POZOR !!!
Poštovné zdarma pri nákupe nad 50,-Eur / 1300,- CZK - službou PACKETA - platí až do odvolania !!! Pred tým, ako si objednáte živé zviera z našej ponuky, je nevyhnutné si najprv prečítať naše dodacie podmienky !!! Zasielame do celej EU ! V prípade nočných teplôt pod 5 °C je nevyhnutné si do balíka prikúpiť HEAT PACK - Výhrevné vrecko z našej ponuky !!!

1. Najčastejšie otázky a odpovede !

Základné pojmy a vývojové štádiá skákaviek

!!! Upozornenie: tu nájdete len stručné odpovede na dané otázky. Každej z tém sa budeme podrobne venovať v samostatných príspevkoch !!!

1. Otázka: Čo znamená skratka „L“ u skákaviek a akú úlohu zohráva číslo za ňou?

Odpoveď: Pavúky majú pevný exoskelet, ktorý obmedzuje ich nepretržitý rast. Aby tomu zabránili, prechádzajú v živote niekoľkými procesmi tzv. zvliekania. Skratka „L“ v tomto kontexte znamená „odstránenie starej schránky“ a vzťahuje sa na proces zvliekania. Stará schránka, ktorú pavúk zanechal, sa nazýva "zvlečka", alebo zvlek. Číslo uvedené za písmenom „L“ udáva, ako často sa daný pavúk počas svojho života zvliekol. Slúži teda ako ukazovateľ veku a vývojového štádia skákavky.

Príklad: Pavúk s označením „L5“ sa už päťkrát za svoj život zvliekol.

             Na obrázkoch sú ukážky zvlečiek a jednotlivých vývojových štádií skákaviek1-5 zvlek: 


2. Otázka: Čo znamenajú pojmy / označenia pavúkov:  juvenilný, semiadult, subadult a adult ?

Odpoveď: Uvedené výrazy označujú rôzne vývojové štádiá skákaviek a majú pôvod v latinčine.

Adult - Toto slovo znamená „dospelý“. Dospelý skákajúci pavúk je teda sexuálne vyspelý a dosiahol svoju plnú veľkosť a zrelosť. Už sa viac nebude zvliekať.

SubAdult - Dá sa to preložiť ako „skoro dospelý“. V teraristike tento termín označuje skákavku, ktorá je presne jeden zvlek pred dosiahnutím pohlavnej dospelosti.

SemiAdult - Toto je štádium, ktoré je ešte jeden zvlek pred subadultným štádiom. To znamená, že pavúk musí ešte prejsť dvoma zvlekmi, kým sa stane sexuálne dospelým.

Juvenile - V preklade to znamená „mladistvý“, čiže juvenilný. U skákajúcich pavúkov to naznačuje, že zviera dosiahlo strednú veľkosť, ale ešte sa nepribližuje k neskorším štádiám vývoja.

Slings - Termín „slings“ je často používaný v teraristike a označuje najmladšie, práve vyliahnuté pavúky, najmä u tarantúl a skákajúcich pavúkov. V tomto ranom štádiu vývoja sú zvieratá obzvlášť citlivé a vyžadujú osobitnú pozornosť z hľadiska chovu a starostlivosti. Ich drobné telo a jemné končatiny ešte nie sú také robustné ako staršie exempláre.

Pomocou týchto pojmov môžu chovatelia lepšie posúdiť stupeň vývoja svojich skákajúcich pavúkov a tomu prispôsobiť aj starostlivosť.


Zvliekanie  a vývoj u skákaviek

3. Otázka: Ako často sa skákavka v priebehu svojho života zvlieka ?

Odpoveď: Počet zvlekov, ktorými skákavka prechádza počas svojho života, sa líši a nedá sa určiť plošne. Samce skákajúcich pavúkov vo všeobecnosti potrebujú o 1 až 2 zvleky menej na sexuálnu zrelosť, ako samičky. Stáva sa, že samice skákajúcich pavúkov rovnakého druhu sexuálne dozrievajú po 8. zvleku, zatiaľ čo iné dosiahnu túto fázu až po 9. alebo 10. zvleku. Preto je dôležité sledovať štádium vývoja a individuálne potreby každého pavúka. Všeobecným pravidlom je, že keď skákavka dosiahne dospelosť, už sa nikdy viac nebude zvliekať.

4. Otázka: Aký dlhý čas potrebuje skákavka na to, aby sa stala sexuálne dospelou ?

Odpoveď: Typicky sa skákavka stáva sexuálne zrelou asi do jedného roka, ale tento časový rámec môže byť ovplyvnený niekoľkými faktormi. Dva z najdôležitejších faktorov sú teplota okolia a prísun potravín. Skákavky sú chladnokrvné živočíchy. To znamená, že nemajú schopnosť regulovať svoju telesnú teplotu nezávisle, ale sú závislé od podmienok svojho prostredia. Vyššie teploty okolia zvyšujú ich metabolizmus, čo môže urýchliť ich vývoj a rast. Pravidelný a výživný prísun potravy môže zároveň pozitívne ovplyvniť vývoj pavúka. Preto je nevyhnutné sledovať teplotu aj výživu, aby sa zabezpečil optimálny vývoj skákavky.

5. Otázka: Kedy by som mal začať s kŕmením po zvleku ?

Odpoveď: Zvliekanie je intenzívny proces pre skákavky, počas ktorého sa zbavia svojho starého exoskeletu a vytvoria nový. Vo fáze bezprostredne po zvliekaní je ich pokožka obzvlášť jemná a citlivá. Preto je dôležité dať im čas na zotavenie a nechať ich nový exoskeleton posilniť. Všeobecne potrebuje skákavka na zotavenie cca. 5-10 dní. Dobrý náznak toho, že pavúk je pripravený na opätovné kŕmenie, možno vidieť v jeho správaní: Akonáhle sa vynorí zo svojho úkrytu a začne aktívne skúmať, je to znamenie, že je opäť fit a môže byť kŕmený. Obzvlášť si dajte pozor počas zvliekania na niektoré druhy kŕmneho hmyzu, ako sú napr. cvrčky, ktoré počas procesu, kedy je pavúk najzraniteľnejší, mu môžu ublížiť, alebo ho zabiť. Počas zvliekania a ani tesne po nevkladajte a ani nenechávajte kŕmny hmyz v teráriu !!! 

6. Otázka: Ako dlho trvá celý proces zvliekania u skákavky ?

Odpoveď: Samotný proces zvliekania trvá až jednu hodinu. Čas prípravy pred a následná fáza zotavovania by sa vôbec nemali podceňovať – spolu môžu trvať až dva týždne. Presné časové obdobie závisí od príslušnej vývojovej fázy (L), v ktorej sa pavúk nachádza. Rozhodujúcim faktorom je vek zvierat: s pribúdajúcim vekom má celý proces zvliekania tendenciu trvať dlhšie. Počas prebiehajúceho zvliekania, ako aj prípravy pred zvliekaním pavúka vôbec nevyrušujte a nijakým spôsobom  nestresujte ! Nevydarený zvlek môže byť fatálnym pre vaše zvieratko !

7. Otázka: Moja skákavka stratila nohu pri zvliekaní. Čo teraz ?

Odpoveď: Vôbec sa nebojte, nebudete mať "postihnutú" skákavku ! Pavúky majú úžasnú, ba až "kúzelnú" schopnosť obnoviť stratené končatiny po niekoľkých zvlekoch. Ak sú končatiny počas zvleku príliš suché, môžu uviaznuť v starej koži. Preto je dôležité venovať osobitnú pozornosť vlhkosti a to asi 70% počas nasledujúceho zvliekania. Medzitým sledujte, či sa vaša skákavka môže normálne pohybovať a jesť bez problémov. Pri nasledujúcich zvlekoch sa s najväčšou pravdepodobnosťou  noha úplne zregeneruje.


Chov  a bývanie

8. Otázka: Je naozaj nevyhnutné dvojité vetranie v teráriu pre skákavky ?

Odpoveď: Áno, aj nie. Dvojité vetranie zabraňuje tvorbe zamokrenia v teráriu, čo môže byť nebezpečné pre skákavky. Z osobných skúseností však viem, že je postačujúce aj kvalitné celoplošné vrchné vetranie, ktoré má rovnaký efekt. Nevyhnutnosť dvojitého vetrania je len marketingový ťah spoločností ponúkajúcich terária, nakoľko sú tieto druhy cenovo náročnejšie. Ale pamätajte, nedostatok vetrania môže viesť k nadmernej vlhkosti a toto zamokrenie môže nakoniec viesť k smrti vašej skákavky. Je preto v najlepšom záujme vášho zvieraťa zabezpečiť, aby bolo terárium dobre vetrané. Takže vyberajte terárium buď s celoplošným vrchným vetraním, alebo dvojitým vetraním. Terárium len s niekoľkými vetracími otvormi nie je vhodné !

9. Otázka: Prečo sú v mojom teráriu roztoče a čo s nimi?

Odpoveď: Roztoče sa môžu objaviť v teráriu z rôznych dôvodov, ale podľa mojich pozorovaní sa tak deje takmer výlučne v teráriách s prírodným substrátom. Jedným z hlavných dôvodov je nedostatok "terárijnej polície" - sú to prospešné malé živočíchy: chvostoskoky a izopody, ktoré konzumujú a rozkladajú organický materiál, aby pomohli udržať rovnováhu v teráriu. Bez týchto pomocníkov sa odpadové produkty môžu hromadiť a poskytovať ideálne podmienky pre roztoče. Okrem toho časti kŕmneho hmyzu, ktoré nie sú odstránené včas, môžu podporovať rast roztočov. Ak je terárium udržiavané trvalo príliš vlhké, vytvára to tiež priaznivé podnebie pre roztoče.  Na odstránenie problému sa odporúča dôkladne vyčistiť a vydezinfikovať terárium, pravidelne odstraňovať zvyšky kŕmneho hmyzu, kontrolovať vlhkosť. Okrem toho by sa v teráriu mala zriadiť "terárijná polícia", aby sa podporila prirodzená rovnováha, alebo namiesto prírodného substrátu používať terárijný koberec.

Na obrázku je ukážka roztočov v teráriu: 


10. Otázka: Prečo by som NEmal okamžite umiestniť pavúka do dospelého terária ?

Odpoveď: Vo fáze L3 majú skákavky veľkosť okolo 2-3 mm a L4 okolo 5-6 mm. Bežné terárium pre dospelé zvieratá má často výrezy, napríklad pre káble, ako aj väčšie vetracie otvory a niekedy aj malé medzery medzi sklenenými tabuľami. Tieto miesta poskytujú ideálne únikové cesty pre malé skákavky, ako aj ich kŕmny hmyz. Preto je vhodné umiestniť pavúky do špeciálneho malého a dobre utesneného chovného terária s mikro vetracími otvormi, kým nedosiahnu fázu L6, aby sa zabránilo ich úniku. Taktiež v tak obrovskom priestore môže mať malý pavúčik problém si potravu uloviť.

11. Otázka: Nemôžem udržať konštantnú vlhkosť v mojom teráriu ! Čo s tým mám robiť ?

Odpoveď: Ideálna vlhkosť pre skákavky a to v detskom,  tak aj v dospelom veku, je asi 55-65 percent /podľa druhu skákavky/. Tá nie je vysoká a dosiahne sa rýchlo. Je však dôležité poznamenať, že vlhkosť by sa mala dočasne zvýšiť na približne 70 percent pred a počas zvliekania. Po ukončení procesu zvliekania by vlhkosť mala klesnúť späť na normálnu úroveň. V závislosti od požiadaviek je ako substrát vhodná zmes špagátového machu a lesného humusu, pretože dobre uchovávajú vlhkosť. Taktiež je vhodný terárijný koberec. Vlhkomer umiestnený v teráriu je veľkou pomôckou, nakoľko umožňuje presne monitorovať vlhkosť. Samozrejme je toto nepísané pravidlo a väčšinou postačuje aj občasné jemné kropenie jednej steny terária každé 2-3 dni.


Výživa, strava a správanie

12. Otázka: Ako často musím skákavku kŕmiť ?

Odpoveď: Na túto otázku neexistuje univerzálna a presná odpoveď. V prvých štádiách vývoja, presnejšie až do štádia L5, majú skákavky relatívne vysokú potrebu potravy. Preto  odporúčame ponúkať im jedlo každé 3-4 dni počas tohto obdobia. To zaisťuje, že dostanú všetky potrebné živiny pre zdravý rast. Ako sa pavúk zväčšuje, jeho metabolizmus sa trochu spomaľuje. V súlade s tým sa interval kŕmenia nastavuje podľa potrieb a doslova výzoru pavúka. Vo väčšine prípadov postačuje kŕmiť maximálne raz týždenne. Vždy je však dôležité sledovať správanie a stravovacie návyky vášho pavúka, aby ste sa uistili, že je kŕmený optimálne. Taktiež intenzita kŕmenia sa nastavuje podľa veľkosti kŕmneho hmyzu. Na optimálne nastavenie intervalov kŕmenia slúži naša tabuľka "Orientačný semafor kŕmenia". Dodržiavajte pokyny a budete mať spokojného pavúka.

13. Otázka: Mám ju skúšať kŕmiť, aj keď je  stále vo svojej  sieti a už niekoľko dní nejedla ?

Odpoveď: Chápem vaše obavy v prípade, že vaša skákavka nejedla niekoľko dní a skrýva sa vo svojej sieťke. Mali by ste však vedieť, že skákavky niekedy  majú obdobia, keď sú menej aktívne alebo sa dočasne stiahnu z pohľadu. Môže to byť z rôznych dôvodov, ako napríklad blížiace sa zvliekanie. Mali by ste jej ponúkať potravu najmä v období, keď pavúk aktívne hľadá potravu. Ak sa vaša skákavka skrýva vo svojej sieťke a nesnaží sa vyjsť mimo, potom je lepšie počkať s kŕmením. Kŕmenie  môže v takýchto časoch spôsobiť pavúkovi väčší stres. Pokračujte v sledovaní vašej skákavky a ponúknite jej potravu hneď, ako si všimnete  jej zvýšenú aktivitu.

14. Otázka: Prečo sa môj pavúk zdržiava jedine v pavúčine ?

Odpoveď: Ak vaša skákavka zostáva vo svojej sieti dlhšiu dobu, môže to mať niekoľko dôvodov. Najprv by ste mali skontrolovať podmienky v teráriu. Patrí medzi ne teplota, vlhkosť a všeobecné životné podmienky. Ak sú pre pavúka optimálne, možno ste ho v nedávnej minulosti kŕmili príliš veľkoryso a je prekŕmený. Dobre kŕmený pavúk nemusí mať jednoducho žiadnu motiváciu aktívne hľadať jedlo a preto zostáva vo svojej sieti. Je dôležité zdôrazniť, že takéto správanie nemusí nevyhnutne znamenať niečo negatívne. Niekedy sa skákavky cítia obzvlášť bezpečne vo svojich sieťach alebo odpočívajú po kvalitnom jedle. Pokračujte v pozorovaní správania vášho pavúka a snažte sa pochopiť jeho potreby a zvyky. Vždy je užitočné pravidelne kontrolovať svojho pavúka a podľa toho upravovať podmienky v jeho prostredí.

15. Otázka: Prečo môj pavúk neprijíma potravu, aj keď je podľa semaforu vyhladovaný ?

Odpoveď: Ak vaša skákavka neprijíma potravu napriek svojej zjavnej štíhlosti, môže to byť spôsobené ponúkaným krmivom. Je dôležité, aby sa veľkosť hmyzu prispôsobila aktuálnej veľkosti vášho pavúka. Ako skákavka rastie, jej požiadavky na krmivo sa menia. Hmyz, ktorý je príliš malý, môže váš pavúk ignorovať, pretože nie je považované za dostatočne výživné. Naopak, príliš veľký hmyz môže pavúka zastrašovať, alebo môže mať ťažkosti s ich ulovením. Preto je vhodné pravidelne kontrolovať prísun potravy a uistiť sa, že vyhovuje aktuálnej veľkosti a štádiu vývoja vášej skákavky. Ak problém pretrváva aj po úprave veľkosti krmiva, môžu byť v hre ďalšie faktory, ako je stres alebo blížiace sa zvliekanie. Z pravidla platí, že skákavka je schopná uloviť 2 - 4x tak veľkú potravu ako je sama. Ale pozor, nie vždy to tak platí na 100%.


Reprodukcia a životnosť

16. Otázka: Je normálne, že moja skákavka nakládla vajíčka, aj keď som ju nikdy nepáril?

Odpoveď: Áno, je to naozaj normálne. Samice skákaviek majú genetickú predispozíciu znášať vajíčka a podľa toho stavať kokón – aj bez predchádzajúceho oplodnenia. Je to porovnatelné s menštruáciou u ľudí. V takýchto prípadoch kokón obsahuje neoplodnené vajíčka. Potomstvo sa môže narodiť len vtedy, ak sa oplodnenie uskutočnilo vopred párením. Neoplodnené vajíčka po niekoľkých dňoch uhynú. Skákavka spravidla odmietne , alebo zožerie kokón obsahujúci neoplodnené vajíčka po niekoľkých dňoch.

17. Otázka: Ako dlho žije skákavka ?

Odpoveď: Životnosť skákaviek je variabilná a môže sa líšiť podľa pohlavia a druhu, hoci výnimky nie sú nezvyčajné. Zatiaľ čo samice skákaviek často žijú dlhšie a počas svojho života produkujú 4-5 kokónov, samce zvyčajne dosiahnu svoj zrelý zvlek po 6-8 mesiacoch, v závislosti od teploty a prísunu potravy. Hoci mnoho samcov skákaviek uhynie do 2. rokov od narodenia, stále existujú samce, ktoré dosahujú vek 2-3 roky, podobne ako samice. Samice sa dožívajú veku 2-3 roky. Preto sa musia zohľadniť individuálne rozdiely. 

Cookies

Aby sme mohli lepšie analyzovať používanie našej webovej stránky, vylepšovať ju a tým zvyšovať Váš užívateľský komfort a tiež Vám lepšie ponúknuť naše produkty, radi by sme využívali súbory cookies. Pokiaľ s tým súhlasíte, prosíme kliknite na tlačidlo „Súhlasím”.