!!! POZOR !!!
Poštovné zdarma pri nákupe nad 50,-Eur / 1300,- CZK - službou PACKETA - platí až do odvolania !!! Pred tým, ako si objednáte živé zviera z našej ponuky, je nevyhnutné si najprv prečítať naše dodacie podmienky !!! Zasielame do celej EU ! V prípade nočných teplôt pod 5 °C je nevyhnutné si do balíka prikúpiť HEAT PACK - Výhrevné vrecko z našej ponuky !!!

8. Chov a rozmnožovanie

Úvod

   Skákavky (Salticidae) sú fascinujúce tvory, ktoré si získali srdcia mnohých chovateľov po celom svete. Ich jedinečné správanie, farby a schopnosti robia z chovu týchto pavúkov obohacujúce hobby. Pre skúsených chovateľov, ktorí chcú posunúť svoje zručnosti na vyššiu úroveň, je rozmnožovanie skákaviek výzvou, ktorá si vyžaduje špecifické znalosti a postupy. Tento článok vám poskytne užitočné tipy a návody na úspešné rozmnožovanie, vrátane starostlivosti o vajíčka a mláďatá. Pre úspešné rozmnožovanie je nevyhnutné dôkladne sa pripraviť, dodržiavať správne postupy a byť trpezlivý. Starostlivosť o vajíčka a mláďatá je kritická pre zabezpečenie ich zdravého vývoja a rastu. 

   Ak máte záujem o chov skákaviek, čoskoro sa objaví otázka, ako správne pristupovať k páreniu. Ako je známe, samec skákavky vstupuje do nebezpečného územia, hneď ako sa postaví pred samicu. Ak samica nie je dostatočne nakŕmená, jej milenec sa môže stať ľahko dezertom. Predtým, ako môže dôjsť k samotnému páreniu skákaviek, však treba objasniť základný a najdôležitejší bod, ktorým je:

1. Požiadavky na chov a etika

   Predovšetkým na chov skákaviek potrebujete samicu a  samca rovnakého druhu ! Článok o určovaní pohlavia skákaviek vám pomôže zistiť, či máte doma samca aj samicu. Kríženie s rôznymi druhmi skákaviek, ako sú Hyllus diardi, Phidippus audax alebo Phidippus comatus, je často geneticky nemožné. Nie sú si navzájom kompatibilné a pokusu o párenie v tomto smere sa určite treba vyhnúť. Tieto pokusy o párenie zvyčajne končia tým, že jedno zviera sa stane potravou, a ak nie, potom je výsledné potomstvo často neplodné a degenerované. Páreniu rôznych miestnych foriem Phidippus regius, ako sú napr. Phidippus regius “Apalachicola” a Phidippus regius “Everglades”, by sa tiež malo vyhnúť, aj keď je teoreticky možné. 

   Zmiešavanie rôznych druhov a miestnych foriem sa nazýva hybridizácia. Hybridi nie sú v teraristickej hobby dobre hodnotení a zle sa predávajú. Okrem toho, hybridizácia nie je vratná a nakoniec zabezpečuje, že rozmanitosť druhov, farebných variácií a miestnych foriem, ktoré sú v teraristickej hobby dostupné len v obmedzenej miere, sa stráca. Taktiež s vysokou pravdepodobnosťou sa potomkovia stanú sterilnými. Z tohto dôvodu by ste sa mali držať párenia len medzi jedným druhom alebo miestnou formou ! 

   Majte na pamäti, že už aj 1 nezodpovedný a chamtivý chovateľ môže zničiť už aj tak malú rozmanitosť druhov, ktoré sa nachádzajú na Slovensku, či v Čechách !!! V poslednej dobe objavujem chovateľov na rôznych fórach, ktorí ponúkajú "Skákavku kráľovskú" /Phidippus regius/ bez udania miestnej formy /Everglades, Bahamas a pod./, takže pravdepodobne ani nemajú poňatia, na ktorú z nich sa po neskorších zvlekoch budú podobať. Na takýto typ predajcov si treba dávať veľký pozor !!! Skúsený chovateľ vždy uvádza kompletný názov vrátane miestnej formy !!!

2. Výber Zdravých Jedincov na Rozmnožovanie

Úspešné rozmnožovanie začína správnym výberom chovných jedincov. Zamerajte sa na nasledovné kritériá:

  1. Zdravie a vitalita: Vyberte jedince, ktoré sú zdravé, aktívne a vykazujú normálne správanie. Zdravé pavúky majú lesklý exoskelet, sú aktívne a majú dobrý apetít.
  2. Vek a veľkosť: Zabezpečte, aby samica aj samec boli dostatočne vyspelí. Samice by mali byť väčšie a robustnejšie ako samce, čo zvyšuje šance na úspešné oplodnenie a starostlivosť o vajíčka.
  3. Genetická diverzita: Pri výbere chovných jedincov je dôležité zohľadniť genetickú diverzitu, aby sa predišlo príbuzenskému kríženiu, ktoré môže viesť ku genetickým problémom u potomstva.

Ako zistím, že sú skákavky už pohlavne dospelé ? Tejto téme sme sa venovali v článku: Určovanie pohlavia a dospelosti

3. Príprava na Párenie

Pred samotným párením je potrebné pavúky dôkladne pripraviť:

  1. Samostatné chovné teráriá: Samicu a samca držte v samostatných teráriách, aby sa minimalizoval stres. Samice môžu byť voči samcom agresívne, preto je dôležité zabezpečiť, aby sa stretli až vtedy, keď sú pripravené na párenie.
  2. Optimizácia podmienok: Udržujte ideálnu teplotu a vlhkosť v teráriách. Skákavky preferujú teploty okolo 24–28 °C a vlhkosť medzi 60–70 %. Správne podmienky stimulujú párenie a zvyšujú šance na úspech.
  3. Strava: Pred párením zabezpečte, aby boli samica aj samec dobre nakŕmení. Samica by mala byť obzvlášť sýta, aby sa predišlo agresívnemu správaniu voči samcovi počas párenia.

   Akonáhle vaše skákavky prešli posledným zvlekom a sú dospelé, mali by ste počkať približne 1,5 - 2 týždne, než ich spárite. To umožní zvieratám úplne stvrdnúť a regenerovať sa. Taktiež dáte samcovi dostatok času na to, aby si nahromadil spermie a dobil energiu. 

4. Proces Párenia

Keď sú pavúky pripravené, je čas na ich párenie:

  1. Opatrné uvedenie: Samca opatrne umiestnite do terária k samici. Buďte pripravení zasiahnuť, ak by sa samica začala správať agresívne. Ak je samica pripravená, začne samec vykonávať dvoriace tance, ktoré zahŕňajú vibrácie a zdvíhanie predných nôh.
  2. Pozorovanie párenia: Samce sa snažia nalákať samice sériou pohybov a vibrácií. Ak samica prejaví záujem, začne sa párenie. Tento proces môže trvať niekoľko minút až hodín. Po párení samca opatrne odstráňte z terária, aby sa predišlo jeho napadnutiu samicou.

5. Starostlivosť o Vajíčka

Po úspešnom párení, asi za 2-4 týždne, samica začne hľadať vhodné miesto na kladenie vajíčok:

  1. Príprava kokónu: Samica si vytvorí kokón, v ktorom bude vajíčka ukladať. Kokón by mal byť umiestnený v tichom a bezpečnom mieste v teráriu. Po nakladení vajíčok samica starostlivo uzatvorí kokón a začne ho strážiť.
  2. Monitoring: Počas obdobia inkubácie, ktoré trvá zvyčajne 2 až 4 týždne, je dôležité sledovať stav kokónu a správanie samice. Zabezpečte, aby v teráriu bola udržiavaná správna teplota a vlhkosť, aby sa vajíčka mohli vyvíjať správne.

6. Starostlivosť o Mláďatá

Keď sa vajíčka vyliahnu, mláďatá, známe ako "slings", začnú opúšťať kokón:

  1. Oddelenie od matky: Po vyliahnutí je dobré mláďatá oddeliť od matky, aby sa predišlo kanibalizmu. Každé mláďa umiestnite do samostatného malého terária s primeranými podmienkami.
  2. Kŕmenie: Mláďatá kŕmte drobným hmyzom, ako sú octomilky alebo malé nymfy cvrčkov. Postupne prispôsobujte veľkosť koristi, ako mláďatá rastú. Pravidelne jemne kropte terárium, alebo nádobu. Mláďatá sú náchylné na vysychanie !
  3. Monitoring rastu: Sledujte rast mláďat a pravidelne kontrolujte, či sú zdravé a bez parazitov. Zabezpečte, aby mali dostatok priestoru na rast a pravidelne meňte terária, aby sa predišlo hromadeniu odpadu.

7. Tipy na Úspešné Rozmnožovanie

  1. Dôležité rady: Odporúčam, aby ste samičku dobre nakŕmili v deň párenia a potom k nej umiestnili samca. Najlepšie ak má ešte potravu medzi čeľusťami. Väčšinou pokračuje v jedení, pokiaľ samec vykonáva svoju úlohu. Odporúčam tiež umiestniť samca do terária samičky a nie opačne. Týmto spôsobom samec zvyčajne rýchlo zachytí feromóny samičky a nájde ju rýchlejšie. Opätovné párenie po určitom čase zvyčajne nie je potrebné. Po párení trvá 2-4 týždne, kým samica znesie vajíčka. Potom ďalšich 4-6 týždňov, kým sa mláďatá vyliahnu a opustia hniezdo. Okrem toho je pravdepodobné, že vaša samica nepostaví len jeden kokón. Po jednom párení môže samica klásť oplodnené vajíčka jeden až päť krát.
  2. Trpezlivosť: Rozmnožovanie skákaviek môže byť náročné a vyžaduje si trpezlivosť. Nie všetky párenia budú úspešné a nie všetky vajíčka sa vyliahnu, preto je dôležité mať realistické očakávania.
  3. Dokumentácia: Vedenie záznamov o párení, kladení vajíčok a raste mláďat vám môže pomôcť identifikovať vzory a zlepšovať vaše chovateľské postupy.
  4. Komunita: Spojte sa s ďalšími skúsenými chovateľmi a zdieľajte svoje skúsenosti. Online fóra, skupiny na sociálnych sieťach a chovateľské stretnutia sú skvelým miestom na získanie cenných rád a informácií.

Záver

   Rozmnožovanie skákaviek je výzvou, ktorá prináša nielen vzrušenie, ale aj pocit úspechu, keď sa podarí priviesť na svet nové generácie týchto úžasných tvorov. Tento proces, hoci náročný, prináša chovateľom veľkú radosť a prispieva k rozširovaniu poznatkov o skákavkách.

Cookies

Aby sme mohli lepšie analyzovať používanie našej webovej stránky, vylepšovať ju a tým zvyšovať Váš užívateľský komfort a tiež Vám lepšie ponúknuť naše produkty, radi by sme využívali súbory cookies. Pokiaľ s tým súhlasíte, prosíme kliknite na tlačidlo „Súhlasím”.