!!! POZOR !!!
Poštovné zdarma pri nákupe nad 50,-Eur / 1300,- CZK - službou PACKETA - platí až do odvolania !!! Pred tým, ako si objednáte živé zviera z našej ponuky, je nevyhnutné si najprv prečítať naše dodacie podmienky !!! Zasielame do celej EU ! V prípade nočných teplôt pod 5 °C je nevyhnutné si do balíka prikúpiť HEAT PACK - Výhrevné vrecko z našej ponuky !!!

1. Zvlek

Počas prvého zvleku, ktorý môže trvať niekoľko hodín až niekoľko dní, sa malý skákajúci pavúk obvykle skrýva na bezpečnom mieste, aby sa vyhol predátorom, zatiaľ čo jeho nový vonkajší obal získa potrebnú pevnosť. Tento proces je podobnýako menenie kože u hadov alebo výmena chitínového panciera u iných článkonožcov. Po úspešnom dokončení prvého zvleku je mladý pavúčik pripravený začať sa živiť. Jeho strava sa na tomto štádiu skladá hlavne z drobných hmyzích lariev a iných malých článkonožcov, ktoré sú schopné uloviť. Význam 1. zvleku nemožno podceňovať, pretože práve v tomto období dochádza k mnohým zmenám, ktoré ovplyvnia ďalší vývoj pavúka. Jeho zmyslové orgány sa začínajú rozvíjať a zdokonaľovať, čo je pre skákajúce pavúky mimoriadne dôležité, pretože sa spoliehajú na svoj zrak prilove a orientácii vo svojom prostredí. Vývoj očí v tomto štádiu je preto kľúčový, pretože skákajúce pavúky majú jedny z najostrejších zrakov medzi pavúkovcami, čo im umožňuje efektívne vyhľadávať a sledovať korisť. Okrem zrakových schopností sa v prvom instare rozvíja aj motorika, ktorá je pre skákajúce pavúky rovnako podstatná. Ich schopnosť presných a rýchlych skokov sa zdokonaľuje, a to vďaka sile a koordinácii ich končatín. Tieto skoky nie sú len únikovým manévrom, ale súčasťou loveckej stratégie, ktorá je pre skákajúce pavúky charakteristická. V období prvého zvleku sa tiež formuje a rozvíja pavúkov tráviaci systém, ktorý musí byť dostatočne efektívny na spracovanie potravy získanej lovom. V tomto období je dôležitá nielen kvantita, ale aj kvalita prijímanej potravy, pretože tá priamo ovplyvňuje rýchlosť rastu a vývoj pavúka. Práve vďaka dostatku výživy môže pavúk prejsť ďalším zvlekom a postupne dosiahnuť dospelosť. Záverom je potrebné zdôrazniť, že prvý zvlek je základným kameňom pre celkový vývoj skákajúceho pavúka. Táto etapa určuje nie len jeho prežitie v rannej fáze života, ale aj jeho schopnosť adaptácie a úspešného rozvoja v neskoršom veku. Pre entomológov a nadšencov prírody, ktorí sa snažia porozumieť komplexnému správaniu a evolúcii týchto zaujímavých tvorov, je pozorovanie a štúdium prvého zvleku nesmierne cenné. Poskytuje nám to lepšie pochopenie biológie pavúkov, ich vývojových stratégií a ich miesta v ekosystéme. Napokon, fascinácia skákajúcimi pavúkmi a ich pozoruhodnými životnými etapami, ako je prvý zvlek, nám pripomína, aký zložitý a prekvapujúci je prírodný svet, ktorý nás obklopuje.

Cookies

Aby sme mohli lepšie analyzovať používanie našej webovej stránky, vylepšovať ju a tým zvyšovať Váš užívateľský komfort a tiež Vám lepšie ponúknuť naše produkty, radi by sme využívali súbory cookies. Pokiaľ s tým súhlasíte, prosíme kliknite na tlačidlo „Súhlasím”.